Prehľad legislatívnych zmien pri vyplatení dividend - Stanley, Renáta, 1981-
Podiel na zisku (dividenda) predstavuje druh príjmu, z ktorého je podľa súčasne platnej legislatívy povinnosť platiť poistné do príslušnej zdravotnej poisťovne. Legislatívne zmeny nastali nielen v spôsobe výpočtu poistného, percentuálnej sadzbe pre platenie poistného, platení preddavkov, ale aj v prenášaní povinností z príjemcu dividend na platiteľa dividend. Cieľom tohto príspevku je prezentovať prehľad legislatívnych zmien v súvislosti s vyplatením dividend a ich dopad na podnikanie a účtovné zobrazenie v účtovnej jednotke. Pre komplexné prezentovanie tejto problematiky je dôležité rozlišovať, za aké účtovné obdobie vzniká nárok na vyplatenie dividend.