Civilizačné modely a vývoj globálnej ekonomiky - Pauhofová, Iveta
V súvislosti s civilizačnými modelmi a vývojom globálnej ekonomiky sa v súčasnosti diskutuje o civilizačných modeloch a submodeloch, ktoré sú ekonomicky najúspešnejšie (ázijské, euroamerické, islamské, juhoamerické), ktorý z civilizačných modelov má väčšiu perspektívu z pohľadu budúcnosti, pri ktorom civilizačnom modely sa najviac napĺňajú predpokladané zmeny, ku ktorým by malo dôjsť v globálnej ekonomike, a ktorý z civilizačných modelov sa viac prispôsobuje zmenám geopolitickej situácie a celkovému ekonomickému rozvoju.