Etické aspekty formovania názoru audítora pri audite účtovnej závierky - Hvoždarová, Jana
Výsledok auditu účtovnej závierky je správa audítora, v ktorej audítor uvedie svoje stanovisko alebo názor na účtovnú závierku, ktorá je predmetom auditu. Osobitný zreteľ pritom kladie na dodržanie účtovných zásad, najmä zásadu verného a pravdivého obrazu skutočnosti v účtovnej závierke. Postup, ktorý pri audite uplatní, je viazaný na príslušnú legislatívu a nadnárodné úpravy (najmä ISA). Audítor sa postupne dopracuje k presvedčeniu, že audítorské dôkazy, ktoré získal mu poskytujú vhodný základ pre vyjadrenie jeho názoru v správe. Príspevok je zamyslením sa nad možnosťou, že jeho presvedčenie, ktoré na základe právnych podkladov získal, môže byť v rozpore s jeho autonómnym nástrojom – s jeho svedomím.