Zmenky v sústave podvojného účtovníctva - Gášpárová, Eva
Podľa § 2 zákona č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách je zmenka zaradená do sústavy cenných papierov, s ktorými sú spojené práva podľa zákona o cenných papieroch a osobitných zákonov podľa druhu cenného papiera. Zmenka je individuálne emitovaný, obchodovateľný a prevoditeľný cenný papier, ktorý plní úverovú, platobnú a zabezpečovaciu funkciu. Je to cenný papier v listinnej forme, z ktorého vyplýva na jednej strane záväzok dlžníka zaplatiť sumu uvedenú na zmenke a na druhej strane právo majiteľa zmenky požadovať v stanovenom termíne túto úhradu.