Německá toponyma v porovnání s jejich polskými a českými ekvivalenty na území historické země Slezsko v dějinných souvislostech - Maier, Tomas, 1965-
Miestopisné názvy na území dnešného poľského Sliezska z hľadiska jazykového a historického, teda z aspektu reálií oblastí, kde po stáročia dominoval nemecký jazyk. Dejinné, kultúrne a jazykové presahy regiónu, ktorý zohral v stredoveku a novoveku dôležitú úlohu v utváraní strednej Európy, troch krajín a národov.