Sociálne postavenie krajov slovenskej ekonomiky a ich vývoj - Ivaničová, Zlatica
Vývoj slovenskej ekonomiky v rámci Európskej menovej únie (EMÚ) je zväčša hodnotený pozitívne. Žiaľ sociálna politika a teda rast životnej úrovne v slovenskej ekonomike oproti štátom EMÚ zaostáva. Najväčšie rozdiely oproti EMÚ sú v oblasti sociálneho postavenia jednotlivých krajov, vysoká nezamestnanosť, ako aj mzdová a penzijná politika a sociálne zabezpečenie. Pomocou metód viacrozmerného vyhodnocovania variantov je v príspevku prezentovaný vývoj vybraných základných ekonomických a sociálno-ekonomických ukazovateľov krajov slovenskej ekonomiky v rokoch 2004, 2009 a 2013. Konkrétne, pomocou Wardovej metódy, ktorá patrí medzi najpoužívanejšie metódy hierarchického zhlukovania, bude možné vyhodnotiť dynamiku vývoja jednotlivých krajov, ako aj vyhodnotenie procesu konvergencie, resp. divergencie ich ekonomickej a životnej úrovne.