Riešenie viackriteriálnej úlohy TSP - Mieresová, Lucia
Riešenie problematiky viackriteriálnych okružných úloh. Klasická úloha obchodného cestujúceho (Traveling Salesman Problem – TSP). Pre modelový prípad autorka uvažuje s 15-timi uzlami dopravnej siete, ktoré treba navštíviť. V reálnom svete tieto uzly môžu predstavovať sklady, predajne, zberné miesta a pod. V modelovom prípade autorka vychádza z úlohy o obchodnom cestujúcom. Pre zadaný prípad chce na rozdiel oproti klasickej úlohe optimalizovať dva ciele - minimalizovanie trvania prejdenej trasy, eliminácia výšky vzniknutých emisií a teda vznik CO2 pri prejdení danej trasy. Matematická formulácia úlohy. Riešenie úlohy pomocou systému GAMS. Výsledne riešenie úlohy a interpretácia výsledkov.