Verifikácia modelu panelových dát - Surmanová, Kvetoslava
Panelové dáta sú v ekonometrii samostatnou oblasťou ekonometrickej analýzy. Využitím panelových dát pri tvorbe ekonometrických modelov je možné nahliadnuť súčasne do štruktúry a dynamiky skúmaných ekonomických javov. Rovnako ako pri analýze časových radov alebo prierezových údajov má verifikácia modelu nezastupiteľnú úlohu, a preto je potrebné aj model panelových dát posúdiť z pohľadu štatistickej významnosti modelu. Príspevok sa zameriava predovšetkým na možnosti testovania a splnenia predpokladov modelu, konkrétne neexistencie autokorelácie a stacionarity. Problematika ekonometrického modelovania v oblasti panelových dát sa neustále rozrastá.