Komparácia finančných teórií vo feudálnej spoločensko – ekonomickej formácii - Baláži, Peter
V období feudalizmu boli finančné teórie obsiahnuté v scholastickej cirkevnej filozofii a tiež v škole finančných juristov. Scholastická cirkevná filozofia zaujala stanovisko predovšetkým k peniazom, úveru a financiám. Nadviazala na Aristotelovo učenie s tým rozdielom, že spravodlivosť, ako všeobecný pojem, pretvorila na spravodlivosť božskú. Faktický stav sa hodnotil z hľadiska prirodzeného božského práva. Hlavným predstaviteľom tejto filozofie je Tomáš Akvinský, ktorý sa aj pokladá za zakladateľa tzv. tomistickej filozofie.