Efektívnosť typov poľnohospodárskych podnikov v SR - Grznár, Miroslav
V slovenskom poľnohospodárstve pôsobia podnikateľské subjekty troch typov. Poľnohospodárske družstvá a obchodné spoločnosti ako právnické osoby a samostatne hospodáriaci roľníci ako fyzické osoby. Príspevok analyzuje ako jednotlivé typy podnikov využívajú svoje zdroje a aké dosahujú výsledky hospodárenia s cieľom identifikovať príčiny vzájomných disparít v prosperite. Výškou produkcie z jednotky plochy pôdy, mierou využitia výrobných zdrojov a výškou zisku dominujú obchodné spoločnosti, tvorbou pridanej hodnoty poľnohospodárske družstvá.