Zhlukovanie priemyselných odvetví v Poľsku podľa ich finančných výsledkov - Liptáková, Erika
V súčasnosti sa v krajinách Európskej únie používa zoskupenie odvetví priemyslu podľa klasifikácie NACE. Táto klasifikácia však nenapovedá nič o štruktúre priemyslu z hľadiska významnosti a podobností ekonomických výsledkov jednotlivých zoskupených odvetví. Samotná klasifikácia NACE je v podstate len zoznamom výrobných odvetví z hľadiska rôznorodosti ich ekonomickej činnosti, druhu výroby a konečných produktov. Návrh alternatívnych zoskupenií odvetví priemyslu, a to s využitím jedného z nástrojov viacrozmerných štatistických metód - zhlukovej analýzy. Vzhľadom k dostupnosti vhodných údajov sú analyzované výrobné a spracovateľské odvetvia poľského priemyslu z pohľadu ekonomických fundamentov, t.j. finančných výsledkov a veľkostnej charakteristiky odvetví.