Opatrenia ECB na podporu úverovania a likvidity na peňažnom trhu eurozóny počas globálnej krízy - Malacká, Viera
Peňažný trh a likvidita sú základnými faktormi pre zabezpečenie fungovania bankového sektora. PT plní významnú úlohu v transmisnom mechanizme centrálnych bánk, všetky zmeny a rozhodnutia v menovej politike majú okamžitý vplyv na PT a prenášajú sa do reálnej ekonomiky. Prostredníctvom PT centrálne banky uskutočňujú rovnomerné rozloženie likvidity v závislosti od situácie na trhu. Dôsledky globálnej finančnej krízy sa plne odrážajú v operáciách menovej politiky centrálnych bánk. Od začiatku krízy je snahou ECB obnovenie dôvery a rovnováhy na PT eurozóny a zabezpečenie potrebnej likvidity. Za týmto účelom ECB prijala viaceré neštandardné opatrenia. Posúdenie účinnosti opatrení ECB počas krízy v súvislosti so zabezpečením dostatočnej likvidity na PT eurozóny.