Kruhová ekonomika a investície do efektívneho využitia surovín - Vidová, Jarmila, 1967-
Úroveň ekonomiky a kvalita života závisí na dostatku prírodných zdrojov. Tradičná (lineárna) ekonomika je charakteristická jednosmerným lineárnym procesom „zdroje – produkty – odpad, so zameraným na maximalizáciu spoločenského bohatstva a zisku, ktorý nadmerne spotrebováva prírodné zdroje, produkuje nekontrolovateľné množstvo odpadov a má negatívny vplyv na prírodné zdroje a životné prostredie. Preto je pre zabezpečenie rastu a pracovných príležitostí v Európe zásadný význam zvýšenie efektívnosti využívania zdrojov. Na zabezpečenie zvýšenia produktivity, zníženia nákladov a posilnenia konkurencieschopnosti v Európe je kruhová (uzavretá) ekonomika ako vedecká koncepcia modelu trvalo udržateľného rozvoja ekonomicky, čo je vlastne druh ekologického hospodárstva