Bayesovský bodový odhad parametra Poissonovho rozdelenia - Kotlebová, Eva
Bayesovský bodový odhad parametra Poissonovho rozdelenia, na ktoré sa v bayesovskej štatistike bežne využíva konjugovaný systém Poissonovo/gama. Prezentovaný prístup je postavený na tomto konjugovanom systéme, ale odlišuje sa v tom, že ako kritérium kvality bodového odhadu sa používa stredná kvadratická chyba. Podrobná analýza súvislostí medzi zastúpenými premennými viedla jednoduchému algoritmu na stanovenie bayesovského bodového odhadu, pričom ako prínos sa javí fakt, že algoritmus umožňuje veľmi jednoduchý spôsob stanovenia parametrov apriórneho gama rozdelenia. Výsledkom je taký bayesovský bodový odhad, ktorého stredná kvadratická chyba je menšia v porovnaní s klasickým odhadom na vopred stanovenom intervale, ktorý zodpovedá apriórnej predstave.