Možnosti vzniku vlnovej odozvy sociálno-ekonomického prostredia ako dôsledok podnetu v nelineárnom modeli kontinua - Turňa, Ľubomír
Možnosť vzniku odozvy na podnet v sociálnoekonomickom prostredí vo forme vlnového procesu. Za základ modelu boli vybraté Eulerove vzťahy, vhodné pre popis správania sa kontinuálneho prostredia. Model teda vykazuje veľkú mieru nelinearity. Vidieť, že aj v najjednoduchšej situácii v 1D aj v 2D rozmernom sociálno-ekonomickom prostredí v Eulerovom priblížení môže vzniknúť a byť udržiavaný vlnový proces s konštantnou fázovou rýchlosťou. Jeho amplitúda závisí od gradientu podnetu a pôvodného stavu systému, ktorý sa vo vzťahoch prejavuje v úlohe robustnosti systému. Nájdenie príslušných vzťahov túto možnosť potvrdilo.