Vybrané aspekty energetickej bezpečnosti čínskej ekonomiky - Harvánek, Lukáš
Čína sa v roku 2011 stala druhou najväčšou ekonomikou za USA a v parite kúpnej sily dokonca v roku 2014 predbehla USA. Takýto vývoj sa premietol do jej pozície dominantného dovozcu väčšiny surovín, materiálov, ale aj strojov a zariadení. Základná charakteristika energetického trhu Číny. Empirická analýza závislosti Číny na fosílnych palivách na príklade ropy. Aplikácia indexu diverzifikácie energetických zdrojov. Otázka energetickej bezpečnosti v prípade čínskej ekonomiky stále viac naberá na význame. Energetická bezpečnosť Číny klesá. Stabilita dodávok hlavných čínskych dodávateľov energetických vstupov sa znižuje.