Dôvody, bariéry a prínosy zo zavedeného systému environmentálneho manažérstva v slovenských podnikoch - Markovičová, Laura
Dotazníkový prieskum, realizovaný v roku 2015, bol zameraný na zmapovanie prínosu systémového riadenia ochrany životného prostredia v organizáciách so zavedeným systémom manažérstva podľa normy ISO 14001. Hlavným cieľom bolo zistiť najvýznamnejšie motívy podnikov vo vzťahu k zavedeniu systému environmentálneho manažérstva, identifikovať bariéry pri jeho zavedení v organizácii a získať hodnoverný obraz o skutočných prínosoch vo vzťahu k zákazníkom, konkurentom, trhového podielu, dodržiavaniu legislatívnych predpisov, interného podnikového systému, využívaniu významných prírodných zdrojov a spôsobu likvidácie odpadu. Prieskum sa realizoval na vzorke 103 slovenských podnikateľských subjektov so zavedeným systémom environmentálneho manažérstva a orientoval sa okrem iného na zhodnotenie stanovených environmentálnych politík, cieľov a identifikáciu vzniknutých finančných úspor vo vzťahu k vynaloženým nákladom na zavedenie a udržiavanie systému environmentálneho manažérstva.