Vývoj hospodárstiev severských krajín a ich aktuálne postavenie vo svetovej ekonomike - Tánczosová, Jana
Priblíženie procesu ekonomického vzostupu severských krajín na pozadí historických skutočností. Pozornosť je venovaná industrializácii týchto krajín, ako aj role prírodných zdrojov v ekonomickom raste jednotlivých hospodárstiev. Poukázanie na postavenie severských krajín vo vybraných globálnych rankingoch. Rankingy zahŕňajú široké spektrum oblastí hospodárskeho života, ako aj vplyv úrovne ekonomiky na život a spokojnosť obyvateľov. Konkurencieschopnosť, ľudský kapitál, vedomostná ekonomika, inovačná schopnosť, prosperita a šťastie v kontexte severských krajín.