Vybrané faktory ovplyvňujúce sociálnu pozíciu obyvateľstva na Slovensku - Paulík, Dušan
Je všeobecne známe, že životná úroveň na Slovensku nedosahuje parametre väčšiny vyspelých krajín západnej Európy. I keď stupeň uspokojovania životných potrieb posledné roky vzrástol, proces znižovania rozdielov v jednotlivých oblastiach prebieha len veľmi pomaly. Mieru zaostávania charakterizuje na strane jednej najmä nízka cena práce a slabé dôchodkové zabezpečenie v rámci sociálneho systému, na strane druhej vysoké tempo vyrovnávania cenových hladín tovarov a služieb. Významnú úlohu v tomto smere zohráva tiež postupné zvyšovanie podielu úhrady obyvateľstva na nákladoch zdravotnej starostlivosti.