Opatrovateľská služba vo väzbe na starnutie populácie a zamestnanosť – výzvy a bariéry - Husáková, Mária
Súčasné zameranie sociálnej politiky EÚ v oblasti sociálnych služieb kladie dôraz na služby poskytované v prirodzených spoločenstvách, organizačne a kultúrne čo najviac podobných bežnej rodine. K naplneniu tohto zámeru sa prihlásila Slovenská republika prijatím dokumentu Stratégia deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti v SR. Ťažisko poskytovania sociálnych služieb pre seniorov v zmysle uvedeného dokumentu by sa malo presunúť k terénnym službám podporujúcich prirodzený spôsob života a domáca starostlivosť by mala nahrádzať kapacity rezidenčnej starostlivosti.