Reálna ekonomická konvergencia v čase a priestore - Workie Tiruneh, Menbere
Nové členské štáty Európskej únie zaznamenávali za posledné dekády rýchlejší ekonomický rast. Takýto vysoký ekonomický rast je na jednej strane zárukou reálnej konvergencie týchto krajín, avšak z regionálnych údajov vyplýva, že konvergencia na úrovni krajín nie je zárukou konvergencie na úrovni regiónov. V tomto zmysle ostáva regionálna divergencia naďalej jednou z kľúčových výziev pre hospodársku politiku Slovenska.