Vybrané podmienky spolupráce krajín V4 v rámci procesov konvergencie k spoločnej politike EÚ - Hudec, Martin
Krajiny Vyšehradskej štvorky sa prirodzene vyznačujú špecifickými znakmi, ktoré viedli k vytvoreniu spoločnej koalície a predpokladov na jej efektívne správanie a rozhodovanie. Medzi najvýznamnejšie kritériá, ktoré vytvorili podmienky a poskytli predpoklady dlhodobej spolupráce patrí lokalizácia, spoločná previazaná história spolu s kultúrnymi prvkami, spoločné záujmy a potenciálne možnosti na vytvorenie takzvanej blokačnej menšiny.