Na ceste k odbornosti. Míľniky vedeckého života po roku 1918 - Šalingová Holubcová, Lenka
Kulturologický exkurz do problematiky vzniku novej slovenskej vedy na pozadí inštitucionálnych a personálnych zmien. Rozvoj slovenskej kultúry v medzivojnovom období. Vznik Československej republiky v roku 1918 priniesol realizáciu ideológie čechoslovakizmu. Českí profesori a vedci, ktorí pomohli vybudovať školstvo a inštitucionalizovať vedu na Slovensku.