Príčiny zmien vo vývoji funkčnej štruktúry príjmov v slovenskej ekonomike - Morvay, Karol, 1973-
Nízka mzdová kvóta bývala jedným z tradičných problémov slovenskej ekonomiky. Zmeny v štruktúre príjmov – pretrvávajúci nízky podiel miezd na pridanej hodnote začal v posledných rokoch výrazne rásť. Funkčná štruktúra príjmov sa v rokoch 2013 – 2015 vyvíjala spôsobom, aký sa v slovenskej ekonomike predtým nezaznamenal. Táto zmena bola spojená s novým javom na trhu práce: parametre zamestnanosti a pracovných príjmov sa zlepšovali napriek iba slabému ekonomickému rastu (čo v minulosti bolo nepredstaviteľné). Zmenu vývojovej tendencie v štruktúre príjmov (spolu so zlepšením indikátorov trhu práce) umožnilo viacero procesov: zmena v štruktúre prírastku agregátneho dopytu, rast zamestnanosti v odvetviach so silným vplyvom štátu, zmeny v odvetvovej skladbe rastu HDP, ako aj zmeny vo formách zamestnanosti.