Očakávaný makroekonomický vývoj SR - Beka, Ján
Slovenská ekonomika vzrástla v 3. štvrťroku 2015 vďaka silnému investičnému dopytu o 0,9 %. V nasledujúcich štvrťrokoch sa očakáva pokračovanie pozitívneho vývoja, najmä v domácej časti ekonomiky podporenej rastom reálnych príjmov a súkromných investícií. Tempo rastu ekonomiky by malo dosiahnuť 3,2 % v roku 2016 a 3,3 % v roku 2017. Už v roku 2016 by sa mal prejaviť pozitívny vplyv príchodu novej automobilky. Príspevok k rastu HDP v rokoch 2016 a 2017 bol odhadnutý na 0,3 percentuálneho bodu. V horizonte predikcie by mal byť rast ekonomiky vyvážený, keď v roku 2017 by mal výraznejšie prispievať k rastu export. Priaznivý vývoj v reálnej ekonomike by mal vytvárať nové pracovné miesta a miera nezamestnanosti by mala klesnúť k 9 % ku koncu horizontu predikcie. Vývoj cien by mal byť determinovaný najmä nízkymi cenami energií. Aj v tomto roku sa predpokladá nízkoinflačné prostredie. Inflácia by mala dosiahnuť 0,4 % v roku 2016 s následným zrýchlením na 1,8 % v roku 2017 vplyvom obnoveného dopytu a vyššej dovezenej inflácie.