Efektívnosť výberu DPH v podmienkach Slovenskej republiky - Kurotová, Alona
Cieľom príspevku bolo skúmanie efektivity výberu DPH a modifikácia modelu, pomocou ktorého je možné prognózovať objem výberu DPH vzhľadom na efektivitu výberu. Spotrebá elasticita príjmov DPH bola vypočítaná pre podmienky slovenskej ekonomiky. Zo štatistických časových radov konečnej spotreby a príjmov DPH za roky 2004 – 2013 boli odhadnuté regresné rovnice. V časových radoch za roky 2004 – 2013 boli na základe analýzy trendov vývoja konečnej spotreby a príjmov DPH objavené dve anomálie. V roku 2009 a 2012 prudko poklesol výber DPH i napriek tomu, že konečná spotreba rástla. V roku 2009 to bol dôsledok finančnej a hospodárskej krízy a v roku 2012 sa veľmi znížila efektívnosť výberu DPH, čo potvrdili aj analýzy Eurostatu. Koeficient spotrebnej elasticity príjmov DPH signalizuje pomerne veľké daňové úniky (na dani z pridanej hodnoty) na Slovensku. V prípade, ak štát podnikne potrebné kroky a zvýši efektivitu výberu môže si polepšiť o výšku rastu konečnej spotreby.