Prienik ekonomického a právneho dvojitého zdanenia pri zdaňovaní dividend - Lénártová, Gizela
Existuje celý rad zahraničnej aj domácej literatúry, zaoberajúcej sa predovšetkým otázkami právneho dvojitého zdanenia v medzinárodných právnych vzťahoch. V každodennej daňovej praxi vzniká aj ekonomické dvojité zdanenie, ktorému nie je venovaná taká pozornosť ako právnemu dvojitému zdaneniu. Príspevok charakterizuje obidva typy dvojitého zdanenia, uvádza metódy eliminácie ekonomického a právneho dvojitého zdanenia. Prínosom tohto príspevku je predovšetkým charakteristika prieniku týchto typov dvojitého zdanenia v oblasti zdanenia dividend, daňové dôsledky tohto stavu a možnosti odstraňovania oboch typov dvojitého zdanenia dividend.