Finančné ocenenie podniku z pohľadu metód pracujúcich na majetkovom princípe - Drabiková, Elena
Problematika oceňovania aktív vykazuje v podmienkach Slovenskej republiky dynamicky sa vyvíjajúci rastúci trend. V porovnaní so svetovými tendenciami v danej oblasti sa prejavujú viaceré negatívne disproporcie týkajúce sa metodológie výpočtov, modelovania alebo samotnej štandardizácie tejto činnosti. V oceňovaní podniku je obsiahnutých mnoho činností, ktorých podstata vyplýva zo zberu a analýzy ako dát finančného charakteru, tak i nefinančných informácií. Hlavnými zdrojmi finančných údajov sú pre potreby ocenenia podniku predovšetkým výkaz ziskov a strát, výkaz cash flow a súvaha, ktoré sú obsiahnuté v účtovnej závierke podniku za príslušný rok. Oblasť oceňovania podnikov zahrňuje viaceré špecifiká. Tie sa z pohľadu majetku podniku týkajú ako majetku nehmotného tak aj hmotného. Príkladom sú stroje a zariadenia. V kontexte ich možných a pravdepodobných porúch počas plánovanej životnosti sa jedná o otázky technického zhodnotenia, opráv, likvidácie, či vyradenia.