Kvalita v poskytovaní zdravotnej starostlivosti - Grüllingová, Mária
Kvalita zdravotnej starostlivosti sa stala jednou z kľúčových dimenzií úrovne zdravia. V roku 2002 bol zahájený projekt OECD s názvom Indikátory kvality zdravotnej starostlivosti – HCQI, ktorého cieľom bolo merať a porovnávať kvalitu poskytovania zdravotníckych služieb v jednotlivých krajinách. Expertnou skupinou bol vyvinutý súbor indikátorov kvality, ktoré vychádzali zo zdravotníckych informačných systémov. Indikátory kvality pomáhajú sledovať vplyv a dopad jednotlivých atribútov zdravotnej politiky na kvalitu zdravotnej starostlivosti. Zámerom iniciatívy OECD bolo doplňovať a koordinovať úsilie národných a medzinárodných organizácií a zároveň ponúkať politikom a ďalším zúčastneným stranám nástroje na podporu výmeny medzinárodných skúseností. Okrem zavedenia systémov zdravotných účtov a sledovania výdavkov na zdravotnú starostlivosť sa stalo dôležitým fenoménom aj sledovanie kvality poskytovaných zdravotníckych služieb. Za účelom nadviazania na iniciatívu OECD bolo potrebné transponovať dôležitosť uvedenej problematiky do manažérskej praxe národných zdravotných zariadení za súčasného pochopenia takých fenoménov ako sú zdravie, zdravotná starostlivosť, kvalita v zdravotníctve.