Principal agent theory ako jeden z kľúčových trendov novodobej ekonómie - Lukáč, Jakub, 1992-
Teória agenstva je jednou z teórii novej inštitucionálnej ekonómie, ktorá sa zameriava a vysvetľuje konflikt medzi jednotlivými záujmovými skupinami podniku. Najčastejšie vzniká konflikt záujmov medzi vlastníkmi a manažérmi podnikov alebo medzi vlastníkmi a majiteľmi dlhových cenných papierov. Dva pohľady na maximalizáciu trhovej hodnoty podniku pre vlastníka. Záujmy účastníkov konfliktu - akcionári, manažment. Náklady na agentstvo, etika.