Najnovšie koncepty skúmania prírodných zdrojov na globálnej úrovni - Černota, Mikuláš, 1979-
Koncept prepojenosti ekosystémov Zeme na život človeka a najnovšie indikátory merania. Prebiehajúce globálne klimaticke zmeny a skúmanie konceptov prahových bodov, ktoré sa snažia komplexne ilustrovať vzájomné prepojenia hydrometeorologických a biologických systémov Zeme.