Vývoj vybraných indexov amerického, európskeho a japonského trhu, skúmanie vplyvu globálnej finančnej krízy - Podmajerská, Katarína
Skúmané boli indexy DJIA (reprezentant amerického akciového trhu), FTSE 100 (európsky akciový trh) a Nikkei 225 (japonský akciový trh). Hodnoty všetkých troch indexov boli ovplyvnené globálnou finančnou krízou. Hodnoty indexov boli sledované od začiatku januára 2000 po koniec septembra 2015. Minimálne hodnoty počas globálnej finančnej krízy dosiahli všetky indexy v marci roku 2009. Všetkým sledovaným indexom sa podarilo dostať na predkrízovú úroveň. Tiež možno vidieť väčšie poklesy hodnôt indexov aj v období rokov 2002 a 2003, dôvody. Najviac rastúci lineárny trend bol zaznamenaný v prípade amerického akciového indexu DJIA. Možno konštatovať, že indexy sa vyvíjali približne rovnako. Exaktnejšie to vyjadruje korelačný koeficient.