Právne limity sankčných právomocí Bezpečnostnej rady OSN - Pyteľová, Klaudia, 1985-
Bezpečnostná rada OSN predstavuje jedinečný orgán univerzálnej medzinárodnej organizácie, ktorý má primárnu zodpovednosť za udržanie mieru a bezpečnosti vo svete. Opatrenia bez použitia sily, všeobecne označované ako sankcie OSN, sú vo veľkej miere kritizované vedeckou a odbornou verejnosťou, ako aj ľudskoprávnymi aktivistami, najmä kvôli nedostatku štandardizovaných pravidiel.