Historický koeficient beta - Siváková, Bernadeta
Model na zachytenie systematického rizika cenných papierov a determinovanie výnosu individuálnych aktív. Model CAPM je užitočný pri riešení mnohých problémov ako stanovenie nákladov vlastného kapitálu, manažovanie diverzifikovaného portfólia, ako aj určenie rizikovej prémie. Model CAPM je od jeho definovania terčom kritiky. Napriek tomu je stále veľmi preferovaný a odporúčaný medzi finančnými expertmi a v akademickej oblasti. Kľúčovým parametrom je koeficient beta, ktorý zachytáva systematické riziko cenného papiera. Jeho hodnotu nevieme získať priamo, ale len prostredníctvom odhadu. Beta koeficient odhadovaný použitím historických údajov, by mal byť použitý len v prípadoch, kedy nie je možné využiť iné prístupy k stanoveniu beta koeficientu, ako je napríklad použitie účtovných údajov.