Teoretické vymedzenie vybraných bezpečnostných sektorov - Borošová, Lucia
Začiatkom 90. rokov Kodaňský inštitút pre výskum mieru na čele s B. Buzanom skúmal bezpečnosť postbipolárneho sveta. Bezpečnostná agenda sa začala zaoberať nielen tradičnou vojenskou bezpečnosťou, ale aj politickými, ekonomickými, sociálnymi a environmentálnymi faktormi, ktoré na bezpečnosť vplývajú. Dochádza k rozšíreniu konceptu bezpečnosti. Je možné hovoriť o redefinícii konceptu bezpečnosti, ku ktorému došlo v rovinách horizontálnej a vertikálnej úrovne. Na vertikálnej úrovni sa okrem štátu vyskytuje aj spoločnosť a jednotlivec. Na základe uvedeného sa delia sektory bezpečnosti nasledovne: vojenský, politický, ekonomický, societálny a environmentálny.