Irán a Turecko – stále viac súperenia, ako spolupráce - Čech, Ľubomír, 1955-
Irán a Turecko sú označovaní ako príležitostní spojenci a veční rivali. Vzťahy oboch štátov na pozadí pôsobenia faktorov, ktoré ich zbližovali, alebo naopak stavali do role súperov. Po roku 2000 došlo vo vzťahu Iránu a Turecka k mnohým zmenám, ktoré naznačovali isté možnosti komplementarity a partnerstva. Vývoj v ostatných rokoch skôr naznačuje odstredivé tendencie vo vzájomných vzťahoch. Prevládajúci pragmatizmus však nevylučuje taktické spojenectvo týchto významných aktérov medzinárodných vzťahov.