Daňové dôsledky zavedenia duálneho vzdelávania - Brnová, Miroslava
S účinnosťou od 1. 4. 2015 bol schválený zákon č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. , ktorý upravil systém odborného vzdelávania pre žiakov stredných odborných škôl. Tento zákon nahradil zákon č. 184/2009 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Rozširuje pôvodný systém odborného vzdelávania o systém tzv. „duálneho vzdelávania“ pre učebné a študijné odbory s rozšíreným počtom hodín praktického vyučovania stredných odborných škôl. Zámerom tohto systému je riešiť problematiku slabej uplatniteľnosti absolventov vybraných odborov na trhu práce, a tým nedostatok kvalifikovaných pracovných síl pre potreby krytia výpadku pracovných síl v týchto odboroch z dôvodu odchodov pracovníkov do dôchodku resp. pre potreby zabezpečenia ďalšieho ekonomického rastu a zníženie nezamestnanosti mladých.