Geopolitics of the High North and its consequences - Czarny, Ryszard M.
Ekonomické záujmy globálnych veľmocí o zdroje Arktídy. Posudzovanie požiadaviek jednotlivých krajín na časti územia Arktídy. Otázka vojenskej prítomnosti krajiny na Arktíde. Potreba medzinárodnej spolupráce a koordinácie. Návrhy na Arktickú radu alebo Barentsovu euro-arktickú radu.