Bariéry inovačnej činnosti podnikov v Slovenskej republike - Fabová, Ľudmila
Tvorbu inovácií v určitej ekonomike zabezpečuje najmä podnikateľská sféra. Úroveň a intenzita inovačnej činnosti v jednotlivých podnikoch však nezávisí len od ochoty, či schopnosti podniku venovať sa inováciám, ale je ovplyvnená aj vonkajšími faktormi. Za najdôležitejšie faktory, brániace ich inovačným aktivitám, považujú slovenské podniky nákladové faktory, najmä nedostatok financií a vysoké náklady na inovácie. Významnými bariérami inovačných aktivít sú aj trhové a znalostné faktory. Väčšinu z uvedených bariér ale nie sú podniky schopné prekonať vlastnými silami a potrebujú pomoc štátu.