Vývoj stupňa otvorenosti ekonomiky SR a ČR v rokoch 1995 – 2012 - Mišota, Branislav
Globalizácia, prepojenie trhov poskytuje krajinám nové možnosti v oblasti zahraničného obchodu. Využitie možnosti exportu či otvoriť trh iným krajinám v podobe importu dokážeme sledovať pomocou stupňa otvorenosti ekonomiky. Otvorenosť ekonomiky krajiny nám hovorí o prepojenosti s okolitými trhmi krajín a citlivosti na zmeny v nich.