V Latinskej Amerike má mäkká diplomacia úspech - Pressburg, Adrian Peter
Barackovi Obamovi sa darí neutralizovať vplyv Ruska a Číny na západnej pologuli. Predstava Obamových predchodcov v Bielom dome o zostavení panamerickej zóny voľného obchodu uviazla počas ôsmich rokov úradovania prezidenta Georgea Busha na mŕtvom bode. Politika zdržanlivého prístupu k susedom v Karibiku a Južnej Amerike sa ukázala ako rozumná a produktívna. Obamova doktrína o potrebe dialógu s Latinskou Amerikou bez ideologických nálepiek prináša ovocie.