Ekonomická výkonnosť a konkurencieschopnosť slovenského agropotravinárstva - Chrastinová, Zuzana
Analýza ekonomickej výkonnosti a konkurencieschopnosti slovenského agropotravinárstva. Akcent je v článku položený na determinanty makroekonomického vývoja a účasti odvetví poľnohospodárstva a potravinárstva na národnom hospodárstve, ako aj na konkurencieschopnosť agropotravinárskych komodít na domácom a zahraničnom trhu. Agropotravinárstvo ako komplex odvetví poľnohospodárstva a potravinárstva sú úzko späté a na seba nadväzujú. Poľnohospodárstvo je prvotným produkčným článkom potravinovej vertikály s rozhodujúcou väzbou svojej produkcie na potravinársky priemysel. V konkurencieschopnosti slovenských agropotravinárskych komodít existujú značné rezervy. Alarmujúcim je fakt, že sa zo Slovenska vyváža čoraz viac agrárnych komodít, ktoré sa k nám vracajú vo forme spracovaných výrobkov, čo prehlbuje negatívne saldo obchodnej bilancie, pričom podiel domácich potravinárskych výrobkov na slovenskom trhu klesá.