Na ktorých zahraničných trhoch sa najviac presadzujú automobily zo Slovenska? - Kendera, Tomáš
Výroba automobilov patrí bezpochyby medzi najdôležitejšie odvetvia priemyslu na Slovensku. Vývoz spojený s celým automobilovým priemyslom tvoril v roku 2015 viac ako jednu štvrtinu celkového exportu zo Slovenska, pričom priemer v eurozóne je okolo 12 %. O tom, že ide o dynamicky sa rozvíjajúce odvetvie svedčí aj fakt, že hrubá pridaná hodnota vo výrobe dopravných prostriedkov vzrástla od roku 2000 viac ako päťnásobne. Počet zamestnancov pracujúcich iba priamo vo výrobe dopravných prostriedkov vzrástol za rovnaké obdobie viac ako dvojnásobne. Vývoj trhových podielov a exportu automobilov.