Strukturální problémy české sociální vědy: O hybridním charakteru oboru mezinárodních vztahů - Kratochvíl, Petr
Hodnotenie vývoja a súčasného stavu odboru medzinárodných vzťahov v Českej republike. Kritický postoj k predstavám, ktoré podliehajú zjednodušenej logike Západ–Východ či modernizácia–zaostalosť, ktoré doteraz pri diskusiách o stavu odboru prevažovali. Analýza, ktorá vychádza z postkoloniálnych a subalterných prístupov poukazuje, že modernizácia môže posilňovať štrukturálnu závislosť odboru.