Prvú slovenskú poisťovňu založil prírodovedec Ján Alojz Wagner (1864 - 1930) - Littvová, Zuzana
Rozvoj národného hospodárstva a poistného trhu a jedinečné myšlienky ľudí, ktorí v tom období vzťahy budovali. Úloha Dr. Jána Alojza Wagnera pri rozvoji slovenského poisťovníctva.