Rozdelenie zisku a vysporiadanie straty obchodných spoločností - Gášpárová, Eva
Výsledok hospodárenia za bežné účtovné obdobie je účtovný výsledok hospodárenia, ktorý sa zisťuje pri ročnej účtovnej závierke ako rozdiel medzi nákladmi a výnosmi účtovanými na účte 710 – Účet ziskov a strát a ako rozdiel medzi aktívami a pasívami účtovanými na účte 702 – Konečný účet súvahový. Do nasledujúceho účtovného obdobia sa prevádzajú len účty súvahy a účtovný výsledok hospodárenia. Podľa § 7 ods. 3 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), pri otváraní účtov v nasledujúcom účtovnom období sa výsledok hospodárenia bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia účtuje na účte 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Účtovný zisk sa účtuje na ťarchu účtu 701 – Začiatočný účet súvahový a v prospech účtu 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Účtovná strata sa účtuje v prospech účtu 701 – Začiatočný účet súvahový a na ťarchu účtu 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní.