Právna úprava sankcií za porušenie účtovných predpisov v Slovenskej republike a Českej republike - Molín, Jan
Takmer v každej ľudskej činnosti, teda aj v oblasti účtovníctva môže dôjsť k takým rozhodnutiam s dopadom na účtovanie a vykazovanie skutočností tvoriacich predmet účtovníctva, ktoré nie sú v súlade s právnymi predpismi. V prípade porušenia právnych predpisov v zmysle dopustenia sa správneho deliktu, bez ohľadu na to, či išlo o úmyselné alebo neúmyselné konanie, sú účtovné jednotky vystavené sankciám, resp. pokutám.