Časové rozlíšenie – akruálny princíp - Jakubíková, Hana
Cieľom časového rozlíšenia je nastavenie pravidiel pre správne vykazovanie výnosov a nákladov účtovných jednotiek verejnej správy. Dôležité je, aby sa výnosy a náklady zaúčtovali v tom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady alebo inkasa alebo na deň vyrovnania iným spôsobom, tzn., že ide o správne určenie dňa účtovného prípadu. Príjmy a výdavky sa účtujú v tom účtovnom období, v ktorom dôjde k ich úhrade alebo inkasu.