Proklientský prístup v prostredí verejnej správy - Klierová, Martina
Zmeny v oblasti verejnej správy, ktoré pozitívnym spôsobom ovplyvňujú úroveň kvality života občanov. Verejnú správu je možné pokladať za súhrn zamýšľaných vzťahov, organizačných foriem inštitúcií, realizátora verejných záujmov a systém uspokojovania potrieb občanov, pričom kvalitne fungujúca verejná správa je dôležitou súčasťou štátu a spoločnosti. Modernizačné prvky verejnej správy sú prostriedkami, ktoré významným spôsobom zastrešujú túto oblasť problematiky. eGovernment a eSlužby vytvárajú priestor pre zefektívnenie činností verejnej správy. Skvalitnenie procesov a činností, ktoré prispievajú k zvýšeniu úrovne kvality života jednotlivca i spoločnosti, sú pálčivou témou súčasného diania. Naštartovaním reformných krokov sa slovenská verejná správa a verejné služby transformujú do nových podôb, ktoré sú postavené na efektívnosti, spoľahlivosti, transparentnosti a prístupnosti.