Do cultural values drive quotas? - Křečková Kroupová, Zuzana
Pracovný potenciál žien nie je plne využívaný V terciálnom vzdelávaní ženy prevyšujú mužov. Ich prítomnosť na najvyšších rozhodovacích pozíciách vo firmách je však stále velmi malá. Jednotlivé štáty volia rôzne prístupy k riešeniu tohto problému, pokiaľ ide napr. o inštitucionálnu podporu či stanovenie kvót pre zvýšenie prítomnosti žien v nejvyšších rozhodovacích orgánoch korporácii. Jednotlivé krajiny sa odlišujú hodnotami kultúrnch dimenzií, ktoré sa odrážajú v ich národnom pohľade na  rovnováhu genderových vzťahov v  spoločnosti, špeciálne so zreteľom na  vrcholové pozície v  rozhodujúcích orgánoch.